Metoda de rezolvare Cubul Rubik 3x3x3 - Incepatori

7th July 2009 | 217 Comentarii

Metoda pentru începatori 

de Radu Faciu

La fel ca la cubul Rubik 2x2x2, mai întâi a fost compusa metoda text, iar clipul este material ajutator la aceasta. Va recomand sa cititi si textul în caz ca video-ul nu vi se pare suficient. Un scurt rezumat cu toti algoritmii necesari îl gasiti în josul paginii. Clipurile sunt în format HD.

Partea 1/2:

Partea 2/2:

 

 

Introducere

Metoda pentru începatori pe care o descriu aici este foarte simpla si nu este mai dificila decât cea pentru rezolvarea cubului 2x2x2. Ar fi util daca ati stii sa îl rezolvati si pe acesta, pentru ca anumiti algoritmi îi veti regasi si aici si va fi mult mai usor. Am încercat sa combin putini algoritmi cu rezolvari intiutive. Metoda descrisa este una LBL (layer by layer - strat cu strat), deci: cruce, primul strat, cel mijlociu si ultimul.

Chiar daca este pentru începatori, cu ceva exercitiu si un cub bun se poate ajunge la timpi de 50s, chiar sub. Când o sa ajungeti la astfel de timpi cu metoda asta, atunci sunteti suficient de bun pentru ea si va recomand sa treceti la ceva mai avansat, cum ar fi Fridrich.

Înainte sa începeti, va recomand sa va informati despre notatii (F, R, D, U, etc.), pentru ca acestea sunt esentiale în viitor. Este limbajul cubului.

Câtiva termeni si niste notatii care va pot ajuta pentru acest tutorial:

• F (Front): Fata cubului.
• B (Back): Spatele cubului.
• U (Up): Stratul cel mai de sus al cubului.
• D (Down): Stratul cel mai de jos al cubului.
• L (Left): Stratul stâng al cubului
• R (Right): Stratul drept al cubului.

Orice întrebari, comentarii si sugestii legate de acest tutorial si îmbunatatiri care pot fi aduse va rog sa le postati pe site sau forum.

Acum o sa descriu pasii metodei pe scurt, pâna când cubul va fi rezolvat. Puteti începe cu orice culoare, dar în acest tutorial este explicat pentru fata galbena în jos si rosu în fata (asa erau pozele de unde m-am inspirat). Eu personal rezolv cubul cu alb în jos si rosu în fata. Dar va recomand pentru început sa urmati schema din tutorial.

Pasul 1 – Rezolvarea crucii pe stratul de jos. Unii încep sa o faca pe fata de sus (U) pentru ca o vad mai bine, dar pentru viitor, eu recomand sa o faceti în jos. Astfel, la pasii 3-4 nu va mai trebui sa întoarceti cubul în mâna si sa pierdeti timp.

Pasul 2 – Colturile din stratul de jos, de lânga cruce.

 

Pasul 3 – Muchiile din stratul mijlociu. Pasii 2+3 se mai numesc F2L – First two layers. Asa ar trebui sa arate cubul dupa rezolvarea acestor 3 pasi.

Pasul 4 – Formarea unei cruci pe ultimul strat sau altfel spus, orientarea muchiilor din stratul de sus.

 

Pasul 5 – Formarea crucii corecte pe ultimul strat sau altfel spus, permutarea muchiilor deja orientate. Vedeti diferenta în poza.

 

Pasul 6 – Orientarea colturilor din stratul de sus.

 

 Pasul 7 – Permutarea colturilor din stratul de sus.

 

 

Pasul 1

Dupa cum ziceam, vom alege sa rezolvam cubul cu fata galbena în jos si rosu în fata. Acum cautam pe cub muchia rosu/galben. O putem gasi:
• În stratul de sus, si o vom rezolva asa:



 

sau


Miscarea R, re-pune la loc o muchie care a fost stricata. Pentru prima muchie pe care o rezolvati aceasta mutare poate parea inutila, dar veti vedea ulterior rolul ei.

• În stratul mijlociu, si o vom rezolva asa:


La fel si aici. Mutarea R’ si F2 poate parea inutila atunci când rezolvati prima muchie.

• În stratul de jos, si o vom rezolva asa:

Acum rotim cubul în mâna, în plan orizontal, si alegem alta culoare pentru fata F. Albastru de exemplu. Vom repeta aceeasi procedura ca mai sus, pentru muchia galben/albastru, dupa ce gasim în ce caz ne aflam. La fel si pentru restul muchiilor ce contin galben. Acum crucea ar trebui sa fie rezolvata corect.

 

Pasul 2

Gasiti în stratul de sus un colt ce contine culoarea galben. Uitati-va si la celelalte culori pe care le mai are coltul. Sa zicem ca am gasit coltul galben/rosu/albastru. Rotiti stratul de sus pâna când coltul ajunge deasupra locului unde va trebui sa ajunga, mai exact, pe stratul de sus între centrul rosu si cel albastru. Sunt trei cazuri posibile:
• Culoarea fetei D (fata de jos, în acest caz galben) se afla în fata:

• Culoarea fetei se afla în dreapta:

• Culoarea fetei se afla în sus:

Daca coltul se afla în stratul de jos, D, atunci aplicati:

si vedeti în care din cele 3 cazuri de mai sus va veti gasi. La fel si aici, aplicati acest pas pentru toate cele 4 colturi.

 

Pasul 3

Gasiti în stratul de sus, o muchie care nu are culoarea fetei de sus (alb). Sa zicem ca am gasit o muchie ce contine rosu, iar fata F va fi tot rosu. Rotim stratul de sus U, pâna când culoarea rosie a muchiei se potriveste cu centrul corespunzator. Exista 2 cazuri posibile:
• Muchia la dreapta:

• Muchia la stânga:

Mai departe facem la fel si pentru celelalte muchii. În cazul în care o muchie se afla între cele doua centre corespunzatoare, dar invers orientata, aplicam unul din algoritmii de mai sus pentru a introduce altceva în locul ei si a o scoate de acolo, apoi vedem unde ne încadram între cei doi.

 

Pasul 4

Exista 3 cazuri posibile: Punctul, linia si L-ul. Daca exista deja crucea formata, puteti sari peste acest pas.
• Linia

• L-ul

• Punctul. Daca avem doar un punct alb, adica centrul, deci nu ne încadram în nici unul din cazuri, atunci aplicam oricare din algoritmii de mai sus si vedem unde ne încadram.

Pe lânga crucea formata dupa acest pas, mai pot exista si colturi cu alb în sus, poate chiar toata fata sa fie alba. Este în regula, esential este sa se formeze crucea. Culoarea patratelelor gri din poze nu are importanta.

 

Pasul 5

Daca rotim stratul de sus, U, culoarea unei muchii, cealalta decât alb, va corespunde unui anumit centru. Daca toate 4 muchiile corespund centrelor de aceeasi culoare, atunci avem o cruce corect formata, ca la începutul tutorialului, si putem trece la pasul urmator. Daca doar una este corecta ne aflam in unul din urmatoarele doua cazuri:

• Celelalte 3 muchii trebuie permutate în sensul invers acelor de ceasornic

Daca trebuie permutate în sensul acelor de ceasornic, atunci aplicam algoritmul de mai sus de 2 ori sau îl mai învatam si pe urmatorul pentru rezolvari mai rapide:

• Celelalte 3 muchii trebuie permutate în sensul invers acelor de ceasornic

 

Pasul 6

Acest pas este la fel ca la cubul 2x2x2..

Un colt care trebuie orientat este un colt care nu are Alb îndreptat în sus. Identificati colturile care trebuie orientate. Pot fi 0, 2, 3 sau 4. Rotiti stratul U, pâna când un colt care trebuie orientat va ajunge în locul din spate dreapta, RB. Exista doua stari posibile: fata alba a coltului sa fie îndreptata înspre dreapta sau spre spate.

• Culoarea alba înspre dreapta:

• Culoarea alba înspre spate:

Dupa ce veti aplica o data unul din algoritmii de mai sus (cel care este corespunzator), cubul va parea amestecat. Nu va speriati! Este în regula. Dar nu îl rotiti sau miscati în vreun fel. Mentineti-l în aceasta pozitie. Fata F sa fie aceeasi dinainte.

Acum rotiti fata U, astfel încât urmatoarea piesa ce contine Alb sa ajunga în aceeasi pozitie, R-B-U), ca înainte. Aplicati algoritmul corespunzator din cei 2 de mai sus. O data ce ati facut asta pentru toate colturile (cu alb) din stratul de sus, cubul va reveni la forma cu stratul de jos rezolvat.

 

Pasul 7

La fel ca la pasul anterior, acesta este similar cu cel din rezolvarea cubului 2x2x2.

Acest pas presupune mutarea dintr-un loc într-altul a câte 3 colturi odata, pâna când cubul ajunge sa fie rezolvat. Rotiti fata de sus pâna când muchiile ajung în pozitia corespunzatoare. În cele mai multe situatii un colt va fi si el corect rezolvat. Miscati cubul în mâna, astfel încât coltul corect asezat sa se afle în pozitia U-F-L (stânga-fata).

Uitati-va apoi unde trebuie sa ajunga celelalte 3 colturi. Pot exista 3 cazuri, asa ca vedeti unde va încadrati: se poate sa trebuiasca permutate în sensul acelor de ceasornic, invers acelor de ceasornic sau doua colturi trebuie permutate pe diagonala (mai rar).

Daca trebuie sa mutati colturile în sensul invers acelor de ceasornic. Aplicati urmatorul algoritm:

 

Daca trebuie sa mutati colturile în sensul acelor de ceasornic. Aplicati algoritmul de mai sus de 2 ori sau pe urmatorul o singura data:


Iar pentrul cazul mai rar când doar doua colturi trebuie permutate pe diagonala, aplicati unul din algoritmii de mai sus o data indiferent de pozitie, dupa care vedeti în care caz va aflati. Acest algoritm este suficient pentru a rezolva permutarea colturilor ultimului strat.

Acum cubul este rezolvat. Felicitari!

Download "Rezolvarea cubului Rubik 3x3x3" în format PDF.

Sursa de inspiratie: http://hubpages.com/hub/Solve_A_Rubiks_Cube.

 

Rezumat

Pasul 1 (Crucea):
Nu exista algoritmi pentru acest pas. Ar trebui sa încercati singuri sa rezolvati intuitiv.

Pasul 2 (Colturile primului strat):
Galben în fata: F’ U’ F.
Galben la dreapta: R U R’.
Galben în sus: (R U2 R’ U’)( R U R’).

Pasul 3 (Stratul 2):
Muchia spre stânga: (U’ L’ U L)(F’ L F L’).
Muchia spre dreapta: (U R U’ R’)(F R’ F’ R).

Pasul 4 (Formarea unei cruci albe)
Daca exista crucea deja formata, puteti sari peste acest pas.
Pentru linie: (F R U)(R’ U’ F’).
Pentru L: (F U R)(U’ R’ F’).
Pentru punct: Aplicam unul din cei doi, iar apoi pe celalalt.

Pasul 5 (Formarea corecta a crucii albe):
Daca toata fata e alba deja, puteti sari peste acest pas.
Pentru 3 muchii în sensul acelor de ceasornic: (R U2 R’ U’)(R U’ R’) (cu muchia corecta în fata).
Pentru 3 muchii în sens invers acelor de ceasornic: acelasi algoritm de 2 ori. (cu muchia corecta în fata).
Când doua opuse sunt corecte si 2 incorecte. Aplicam o data algoritmul si vedem în care din cazuri ne aflam.

Pasul 6 (Aducerea fetei de sus la o singura culoare – alb)
Albul îndreptate spre dreapta: (R D R’ D’)(R D R’ D’).
Albul îndreptat spre spate: (D R D’ R’)(D R D’ R’).

Pasul 7 (Permutarea a 3 colturi):
Pentru 3 colturi în sensul acelor de ceasornic: (R2 B2 R)(F R’ B2)(R F’ R) (coltul corect în fata-stânga).
Pentru 3 colturi în sens invers acelor de ceasornic: acelasi algoritm de 2 ori. (coltul corect fata-stânga).